Comisia de Supraveghere este formată din 3 membri.
În prezent, urmare Hotărârii nr. 7 a Adunării Generale din 26.03.2024, membrii Comisiei de Supraveghere au fost realeși în funcție, prin urmare componența Comisiei de Supraveghere este următoarea:
- Florin Radu Pintea– membru
- Gabriel Costan – membru
- Andrei Bușilă – membru
Mandatul membrilor Comisiei de Supraveghere este de 5 ani, putând fi realeși, durata mandatului împlinindu-se la data desfășurării Adunării Generale Ordinare din anul 2029.
Articolul 63 din Statutul PERGAM reglementează competențele și componența Comisiei de Supraveghere
(1) Scopul Comisiei de supraveghere este de a supraveghea şi monitoriza permanent activitatea desfăşurată de PERGAM, de Directorul General şi de Consiliul Director.
(2) Comisia de supraveghere este formată din 3 membri numiți de către Adunarea Generală.
(3) Membrii Consiliului Director, ai Comisiei de cenzori sau ai Comisiei permanente speciale privind accesul la informații nu pot face parte din Comisia de supraveghere.
(4) Mandatul membrilor Comisiei de supraveghere este de 5 ani, putând fi realeşi.
(5) Fiecare membru al Comisiei de supraveghere are obligaţia completării declaraţiei prevăzute la art. 160 alin. (3) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, în termen de 10 zile de la numirea de către Adunarea Generală.
(6) Comisia de supraveghere are cel puţin următoarele atribuţii:
a) exercitarea atribuţiilor ce i-au fost delegate de Adunarea Generală, conform art. 154 alin. (5) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dacă este cazul, respectiv: politica de gestiune a riscurilor, aprobarea oricărei achiziţii, vânzări sau ipotecări a unor bunuri imobile, aprobarea fuziunilor şi a alianţelor, a înfiinţării de filiale, a achiziţiilor de alte entităţi ori de părţi sociale sau drepturi în alte entităţi și aprobarea propunerilor de contractare de împrumuturi, de acordare de împrumuturi sau de constituire de garanţii pentru împrumuturi;
b) monitorizarea activităţii şi a îndeplinirii obligaţiilor de către Directorul General şi Consiliul Director, inclusiv punerea în aplicare a hotărârilor Adunării Generale, în special a politicilor prevăzute la art. 154 alin. (4) lit. d) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, respectiv politica generală privind reţinerile din veniturile provenite din drepturi şi din orice venituri derivate din investirea veniturilor provenite din drepturi;
c) să întocmească un raport anual asupra activităţii sale, pe care îl prezintă Adunării Generale şi îl comunică Oficiului Român pentru Drepturile de Autor;
d) să întocmească raportul privind informațiile contabile și financiare prezentate în darea de seamă, care se reproduce integral în darea de seamă, inclusiv rezervele exprimate;
e) orice alte atribuţii prevăzute prin Statut.
(7) Comisia se întrunește, de regulă, semestrial la solicitarea Consiliului Director, Președintelui Asociației și/sau Directorului General și întocmește rapoarte de ședință ce vor fi comunicate Consiliului Director și/sau Directorului General.
(8) Comisia de supraveghere întocmeşte un raport anual asupra activităţii sale, pe care îl prezintă Adunării Generale şi îl comunică Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, precum și raportul privind informațiile contabile și financiare prezentate în darea de seamă, care se reproduce integral în darea de seamă, inclusiv rezervele exprimate.
(9) Pentru participarea la ședințele Comisiei de supraveghere, membrii acesteia pot beneficia de o indemnizație de ședință a cărui cuantum va fi stabilit prin Decizia Consiliului Director și aprobat de Adunarea Generală.
(10) Comisia de supraveghere îşi poate elabora un regulament intern de funcţionare.